Автор: Фрейзър Нелсън, Спектейтър Следвайте Гласове в ТелеграмНещо странно се случва с

...
Автор: Фрейзър Нелсън, Спектейтър Следвайте Гласове в ТелеграмНещо странно се случва с
Коментари Харесай

Как смартфоните увреждат едно поколение

Автор: Фрейзър Нелсън, " Спектейтър "  Следвайте " Гласове " в Телеграм

Нещо необичайно се случва с психологичното здраве на младежите. Във Англия, Съединени американски щати, Австралия и оттатък тях може да се види същата наклонност: към средата на предишното десетилетие броят на младежите с тревога, меланхолия и даже податливост към самоубийство стартира внезапно да нараства. Джонатан Хайд, професор по логика на психиката в бизнес учебното заведение " Стърн " на Нюйоркския университет, вижда смяна, когато студенти, които са израснали със смарт телефони, стартират да идват в колежа. Те са по-гневни. По-крехки. По-вероятно да се обидят.

Социалните медии, заключва той, оформиха възгледа им, че обществото е в непрекъснат спор, което от своя страна докара до хрумвания за микроагресия и конкуренция за статуса на жертва. Всичко това, съгласно него, поврежда психологичното здраве на младежите. Той работи върху книга, която би трябвало да излезе идната година, и е подготвен да изложи тезата си:

" Това е най-голямата рецесия на психологичното здраве в цялата позната история на децата “.

Срещаме се при необикновени условия: посредством видеовръзка и пред аудитория на конференция в Лондон. Това, което споделя, провокира въздишки и овации от гледащите, макар че посланието му е много ужасяващо.

Той твърди, че инструментите на обществените медии са прекомерно остри за младите мозъци. В цифровите платформи младежите се показват, постоянно пред аудитория от непознати, и това води до пристрастяване, параноя и обезсърчение. При девойките резултатът е изключително осезателен. " Това, което виждаме, е доста внезапна, неочаквана смяна в психологичното здраве на девойките “, споделя той. Голяма смяна беше явна от 2013 година, когато физическите групи за другарство започнаха да се изместват от смарт телефони и онлайн чат. " Но не можеш да израснеш в мрежи. Трябва да израснеш в общности. “

Поразително е, че момчетата, които имат вяра в живота си, наподобяват по-малко податливи. " Ако сте дете, което е набожен реакционер, приблизително статистически психологичното ви здраве не е доста по-лошо, в сравнение с е било преди 10 години. Но в случай че сте светско демократично момиче, е повече от два пъти по-вероятно да имате проблем с психологичното здраве. “ Той цитира изследване на Мичиганския университет за " самоунижението “ – т.е. какъв брой евентуално е младежите да кажат, че " не са положителни “ или " не могат да създадат нищо както би трябвало “. Цифрите бяха постоянни от години, само че започнаха внезапно да нарастват преди 10 години – като се изключи момчетата, които се разпознават като консервативни и споделят, че религията е значима за тях.

Вярата, наподобява, не оказва помощ толкоз доста на девойките. Защо не? Една от теориите е, че девойките просто употребяват повече обществени медии. Но професор Хайд също по този начин счита, че те са по-склонни да приема така наречен " три огромни лъжи “ на обществените медии. Първата е, че те са нежни и могат да бъдат засегнати от тирада и думи. На последващо място, техните страсти и изключително паниките им са благонадежден справочник към действителността. И най-после, това общество е една огромна борба сред жертви и потисници. Всичко това, споделя той, е подтекстът на дискурса в обществените медии.

" Това е, което назовах телефонното дете “, споделя той. " През цялата човешка история, милиони години, всички бозайници играят. Всеки, който е имал малко кученце, знае, че всичко е игра. Децата се събираха да играят до към 2010 година “. Във Англия, споделя той, броят на децата, които се събират да играят в действителния живот, по-късно внезапно е намалял. Излишно е да споделям, че локдаунът не оказа помощ.

" Наричам го великото пренастройване на детството... То удари Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия, Нова Зеландия по безусловно същия метод. “

" Социалните медии са малко неправилно наименование ", споделя той. Вече не става въпрос за свързване на хора, а за " показване на платформа “. Може би това е добре за възрастни, само че не и за деца, " където могат да споделят неща обществено, в това число на непознати, и по-късно да бъдат обществено засрамени от евентуално милиони хора... Децата не би трябвало да са в обществените мрежи. Те би трябвало да си играят онлайн. Социалните медии в никакъв случай не би трябвало да бъдат достъпвани от деца, до момента в който не навършат 18 години. Просто е полуда, че разрешаваме на децата да вършат тези неща ".

Питам дали счита, че всички платформи са еднообразно опасни; мъчно е да си представим някой да прави доста пакости в LinkedIn да вземем за пример. " TikTok евентуално е най-лошият за тяхното интелектуално развиване. Мисля, че това безусловно понижава способността им да се съсредоточат върху каквото и да било, до момента в който ги тъпче с дребни късчета неща, определени от логаритъм за прочувствена възбуденост “. И в случай че получавате новините си от обществените медии (което доста хора вършат – в Обединеното кралство Instagram изпревари всички вестници като източник на новини), това може да промени визията ви за света, изключително откакто логаритмите са склонни да предизвикват най-провокативните възгледи.

Когато са помолени да изберат дали са повече на страната на Израел или на " Хамас ", по-голямата част от американците са на страната на Израел, като се изключи поколението Z, което е разграничено 50 на 50 “, споделя Хайд.

" TikTok и Twitter са необикновено рискови за нашата народна власт. Бих споделил, че те са несъвместими с типа демократична народна власт, която развихме през последните няколкостотин години. "

Той е много безапелационен по отношение на всичко това, съвсем евангелски. Което ме кара да се сещам за книгата му от 2012 година, " Праведният разум " (The Righteous Mind), в която той разисква заплахата да бъдеш прекомерно пристрастен в личния си балон.

Възможно ли е просто тъй като в този момент има по-малко стигма към психологичното здраве, младежите да са доста по-склонни да признаят, че имат проблеми? - запитвам аз. " Но за какво тогава тъкмо към 2013 година всички тези девойки внезапно стартират да се записват в психиатрични стационари? Или за какво вършат доста повече опити за самоубийство? Нивото на самонараняване се повишава с 200 или 300 %, изключително при по-младите девойки на възраст от 10 до 14 години. Така че не, концепцията, че това е просто смяна в самооценката, не устоя. Самоубийството не е променлива за самокритика. То е същинско. Това е най-голямата рецесия на психологичното здраве в цялата позната история за децата. “

Хайд има вяра, че защото тази рецесия се трансформира в самоубийство и самонараняване, тя би трябвало да провокира мощен отговор на държавното управление. " Колко деца умряха от Covid? Колко от детски паралич? Увеличеният брой самоубийства от 2010 година насам е толкоз огромен, че допускам, че това е измежду най-големите закани за публичното здраве за децата, откогато главните заболявания бяха унищожени. “. Във Англия равнищата на самоубийствата започнаха да нарастват през 2014 година, с към 20 % за момчетата ( до 420 годишно) и 60 % за девойките (до 160 годишно).

Какво би трябвало да създадат родителите? Те знаят, че в случай че се опитат да отстранен смарт телефона на своя младеж, детето им ще ги упрекна, че са разрушили обществения му живот. " Това е съвършената демонстрация на това, което назоваваме проблем на груповото деяние ", дава отговор той. " Всеки човек, който прави вярното нещо, е в огромна неволя. Но за какво въобще пускаме децата си в обществените медии? Необходими са нови правила ", споделя той. И книгата му ще предложи четири.

Правило едно, споделя той: никакви смарт телефони преди 14-годишна възраст. И какво, в случай че кажат, че ще бъдат отрязани от приятелите си? " Дайте им елементарен телефон. Милениалите имаха и си изпращаха известия: " Ще се забележим в четири в мола “. И тогава щяха да се срещнат в мола. Просто не давайте смарт телефон на вашето десетгодишно дете. Изчакайте до 14. Правило две: никакви обществени медии преди 16. " Ако половината деца не са в обществените медии, те в действителност се срещат след учебно заведение и вършат занимателни неща. Те ще станат страхотни деца ". 

Третото му предписание: без телефони в учебните заведения. " Това не значи да го дръжат в раницата си “, споделя той. " В противоположен случай децата ще отидат до тоалетната и ще намерят способи да го употребяват. “ И най-после: повече игра без контрол. " Побъркахме се през 90-те години, затворихме децата ни, тъй като загубихме доверие един в различен. Мислехме, че всеки е принудител на деца или изнасилвач. “ Децата и младежите биха могли да устоят по шест или седем часа всеки ден без контакт с родителите си, твърди той. Задържането им у дома рискува повече щета, в сравнение с външният свят би предизвикал.

Нашият диалог завършва ненадейно, когато конференцията прекъсва за обяд. Целта ѝ беше да се обсъдят значими въпроси, които не са на политическия радар. Законопроектът за онлайн сигурност преди малко стана закон, само че нищо не се споделя по отношение на времето пред екрана на младежите. Ако теорията на Хайд е даже на половина вярна, регулацията надали ще изостане. 

Инфо: mediapool.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР